Πολύ πρόσφατα πέρασε από τη βουλή και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αλλαγή του ΕΟΠΥΥ σε ΠΕΔΥ (πρωτοβάθμιο εθνικό δίκτυο υγείας). Οι αρμόδιοι υπουργοί ευαγγελίζονται όπως πάντα αλλαγές προς το καλύτερο, όμως η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική. Από Δευτέρα 17/2/2014 μπαίνει λουκέτο στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) πανελλαδικά, τα οποία δεν αναμένεται να επαναλειτουργήσουν σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών. Οι εκατοντάδες συμπολίτες μας που καθημερινά έβρισκαν ιατρική φροντίδα στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ θα συνωστίζονται στις ουρές των νοσοκομείων (πληρώνοντας και το εισιτήριο των 5 ευρώ), των οποίων οι πρωτοβάθμιες δομές είναι σίγουρο ότι θα καταρρεύσουν.
Επιπλέον, οι εξωτερικοί ιατροί που ήταν συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ έχουν πλέον απολυθεί από τον οργανισμό με στόχο είτε να μεταβούν στο ΕΣΥ είτε να συνεχίσουν ως ιδιώτες. Άρα η μόνη εναλλακτική λύση για τον ασφαλισμένο εκτός από το συνωστισμό στα νοσοκομεία είναι να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει τον ιδιώτη –πλέον- γιατρό. Φαντάζεται κανείς πόσο αυξάνεται το ποσό εάν κάποιος ασθενής χρειάζεται το μήνα να του συνταγογραφήσουν φάρμακα 3 ή 4 ειδικότητες. (παθολόγος, οφθαλμίατρος, γαστρεντερολόγος κ.ό.κ.) Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος δύναται να πληρώσει ιδιωτικά το γιατρό, πέφτει και σε μία ακόμη παγίδα που έστησε το υπουργείο υγείας. Το περίφημο «πλαφόν» συνταγογράφησης που επιβάλλεται πλέον σε όλους τους γιατρούς , το οποίο βάζει μηνιαίο χρηματικό όριο στο πόσες συνταγές θα εκδίδει ο γιατρός και εάν το υπερβεί του
κλειδώνει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Μελέτη του ιατρικού συλλόγου δείχνει πως το πλαφόν που επιβάλλεται φτάνει το μέσο όρο των 35 ευρώ (!!!) ανά ασθενή για φαρμακευτική αγωγή, την ώρα που ακόμα και με μια απλή υπερλιπιδαιμία κάποιος χρειάζεται φάρμακα αξίας άνω των 50 ευρώ… Για να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το «πλαφόν», ας κατανοήσουμε ότι αν ένας παθολόγος πχ δει μερικούς καρκινοπαθείς οι οποίοι λαμβάνουν ακριβά φάρμακα να μη μπορεί να εξετάσει κανέναν άλλο ακόμα και από τις αρχές του μήνα με αποτέλεσμα να πρέπει να ψάχνει ο ασθενής ποιος παθολόγος δεν έχει ξεπεράσει το πλαφόν, ώστε να μπορέσει να του γράψει τα φάρμακά του! Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο στην επαρχία, όπου ο αγροτικός ιατρός εξυπηρετεί 5-6 χωριά και με το πλαφόν που επιβάλλεται πλέον εξαναγκάζονται υπερήλικες χωριανοί να τρέχουν στις πόλεις για αναζήτηση ιατρού! Στα έξοδα που καλείται να κάνει κάποιος ασθενής για την απλή μηνιαία του θεραπεία να συνυπολογίσουμε πως αν κ εφόσον καταφέρει να ξεπεράσει το σκόπελο της αναζήτησης ιατρού, η συμμετοχή που θα κληθεί να πληρώσει στο φαρμακείο είναι πολύ μεγαλύτερη (έως και 33%) από αυτή προ πενταετίας, παρά το γεγονός ότι η λιανική τιμή των φαρμάκων έχει μειωθεί. Το υπουργείο βρίσκει καθημερινά πλάγιους τρόπους να αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής ή να μην καλύπτει το τάδε ή το δείνα φάρμακο με ανούσιες προφάσεις.
Φυσικά πολλοί ασθενείς καταλήγουν να πληρώνουν από την τσέπη τους πια τη φαρμακευτική τους αγωγή και πολλές φορές κάνουν επιλεκτική και ελλιπή θεραπεία. Οι περισσότεροι όμως θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη θεραπεία τους λόγω οικονομικής ανέχειας με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία τους.
Εκτός από το δικαίωμα στην υγεία, θέλουν να τελειώνουν και με ένα άλλο δικαίωμα. Το δικαίωμα στην εργασία. Από Δευτέρα, 8.000 εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται στον αέρα. Οι οργανικές τους θέσεις καταργούνται και ρίχνονται και αυτοί με τη σειρά τους στον καιάδα της ανεργίας. Το υπουργείο υγείας στα πλαίσια της επίτευξης «πρωτογενούς πλεονάσματος» μειώνει τις δαπάνες για την υγεία σε τέτοιο βαθμό που εγκληματεί σε βάρος των πολιτών! Οι εισφορές χρόνων που έχουμε όλοι μας καταβάλλει μας εξασφάλιζαν δωρεάν περίθαλψη και τώρα εξανεμίζονται. Δημιουργείται υγεία δύο ταχυτήτων, οι έχοντες λαμβάνουν υγειονομική φροντίδα ενώ οι οικονομικά ασθενείς αφήνονται στη μοίρα τους. Για πόσο ακόμα θα τους το επιτρέπουμε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.