Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΑΜΕΑ


2016-10-21_71 Δελτίο τύπου Σωματείου  Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας –


 


Όταν η εκτίμηση του ΚΕΠΑ για το ποσοστό αναπηρίας αποκλίνει της αντίστοιχης εκτίμησης της ΑΣΥΕ


Δελτίο τύπου


                                      Σπάρτη, 21 Οκτωβρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 71

Θέμα: Όταν η εκτίμηση του ΚΕΠΑ για το ποσοστό αναπηρίας αποκλίνει της αντίστοιχης εκτίμησης της ΑΣΥΕ.


Ενημέρωση για σημαντικά θέματα ισχύος γνωματεύσεων υγειονομικών επιτροπών, ΕΟΠΥΥ, απαλλαγή φαρμακευτικής δαπάνης.


Η ισχύς των πιστοποιητικών αναπηρίας της Ανώτατης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής/


Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας ενημερώνει για κρίσιμα θέματα που απασχολούν έντονα τους Ανθρώπους με Αναπηρία, σε σχέση με την ισχύ των πιστοποιητικών αναπηρίας τους. Συγκεκριμένα την περίοδο αυτή παρατηρείται άρνηση διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών, ασφαλιστικών οργανισμών και άλλων υπηρεσιών να δεχτούν εν ισχύ πιστοποιητικά αναπηρίας της Ανώτατης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Σ.Υ.Ε.). Στη συνέχεια ζητούν επίμονα από τους ενδιαφερόμενους να προσκομίσουν πιστοποιητικό που εκδίδει το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Είναι βέβαιο πως εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει στην κατοχή του εν ισχύ πιστοποιητικό αναπηρίας, είτε αυτό έχει εκδοθεί από το ΚΕΠΑ, είτε από την Α.ΣΥ.Ε., είτε από άλλη υγειονομική επιτροπή ασφαλιστικού φορέα, κάθε υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να το δεχτεί, διότι το έγγραφο αυτό είναι απόλυτα ισχυρό έως την ημερομηνία λήξης του ή εφ' όρου ζωής, εφόσον έχει κριθεί με διάρκεια εφ' όρου ζωής από την επιτροπή και φέρει τη σχετική σημείωση. Παραθέτουμε στην συνέχεια το άρθρο 1 του κεφαλαίου Α του Ν.4331/2015 «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ» (ΦΕΚ Α' 69/02-07-2015), το οποίο ξεκαθαρίζει το συγκεκριμένο σημείο:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ - Άρθρο 1 - Ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία.

Το άρθρο 46 του ν. 4025/2011 (Α΄ 228) αντικαθίσταται ως εξής:

1. Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και οι δικαιούχοι των οποίων η ισχύς των γνωματεύσεων ή πιστοποιητικών αναπηρίας έχει λήξει, εξετάζονται υποχρεωτικά από 1.9.2011 για την πιστοποίηση του βαθμού αναπηρίας τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. για τη χορήγηση ή την παράταση οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνοιακής παροχής. Η εξέταση αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση ή την παράταση οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνοιακής παροχής.

Για την ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία γίνονται δεκτές και οι γνωματεύσεις της Α.ΣΥ.Ε. ή της Α.Ν.Υ.Ε. ή της Α.Α.Υ.Ε. ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πυροσβεστικού Σώματος σε ισχύ που έχουν εκδοθεί από τους αιτούντες για άλλη αιτία, εφόσον πληρούνται με βάση αυτές οι ιατρικές προϋποθέσεις του κατά περίπτωση αιτούμενου προνοιακού προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση που η γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής του φορέα δεν αναφέρει εκ παραδρομής την ορισμένη διάρκεια ισχύος της αναπηρίας ή την αόριστη διάρκεια ισχύος (εφ' όρου ζωής), ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επανέλθει οποτεδήποτε με αίτηση του προς τη γραμματεία της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής για να προστεθεί διάρκεια ισχύος.

Τονίζεται ότι σε περίπτωση άρνησης της οποιασδήποτε υπηρεσίας να δεχτεί εν ισχύ πιστοποιητικό των προαναφερομένων στο Νόμο υγειονομικών επιτροπών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ζητούν γραπτή αιτιολόγηση. Όσοι δε υπακούσουν στην προφορική συνήθως εντολή των διαφόρων υπηρεσιών και απευθυνθούν στο ΚΕ.Π.Α. για νέα εκτίμηση της αναπηρίας τους, στις περισσότερες περιπτώσεις θα λάβουν νέο πιστοποιητικό αναπηρίας ΚΕ.Π.Α. με μειωμένο ποσοστό αναπηρίας σε σχέση με εκείνο που έχει κρίνει για την ίδια συγκεκριμένη περίπτωση η Α.Σ.Υ.Ε.. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας η μείωση του ποσοστού αναπηρίας κυμαίνεται από 25% και άνω.

Στους Ανθρώπους με Αναπηρία των οποίων τα πιστοποιητικά αναπηρίας των υγειονομικών επιτροπών Α.Σ.Υ.Ε. και ΚΕ.Π.Α. παρουσιάζουν απόκλιση στο ποσοστό αναπηρίας τους, συνιστούμε να υποβάλουν αίτηση θεραπείας στην γραμματεία του ΚΕΠΑ αιτούμενοι την άμεση διόρθωση του πιστοποιητικού αναπηρίας του ΚΕΠΑ, και την προσαρμογή του ποσοστού αναπηρίας στο αναγραφόμενο στο πιστοποιητικό αναπηρίας της Α.ΣΥ.Ε., επισυνάπτοντας και ένα ακριβές αντίγραφο.

Υπενθυμίζουμε πως στο δελτίο τύπου του Σωματείου μας της 15ης Ιουνίου 2016 ενημερώναμε για την παρ. 5 της ΠΟΛ. 1041/2016 σχετικά με την ισχύ των γνωματεύσεων αναπηρίας για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2015, όπου αναφέρεται πως γίνεται δεκτή οποιαδήποτε γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής ή επιτροπής ΚΕ.Π.Α. της οποίας η ορισμένη ημερομηνία λήξης της ισχύος της δεν έχει παρέλθει, ή έχει κριθεί ως εφ' όρου ζωής.

Τηλεφωνική εξυπηρέτηση για θέματα ΚΕΠΑ


Υπενθυμίζουμε ότι ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Αναπηρίας του ΙΚΑ ότι λειτουργούν επί καθημερινής βάσης δύο τηλεφωνικές γραμμές, όπου υπάλληλοι της Δ/νσης παρέχουν πληροφορίες για θέματα ΚΕΠΑ. Οι γραμμές επικοινωνίας είναι οι 210 5215386, 210 5215385 και λειτουργούν από 8.30 π.μ. έως 10.30 π.μ. και από 13.30 μ.μ. έως 15.30 μ.μ.

86 ιατρικές πράξεις θα αποζημιώνονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ


Ο ΕΟΠΠΥ αναλαμβάνει την αποζημίωση 86 ιατρικών πράξεων, το κόστος των οποίων έως τώρα επιβάρυνε τους ασθενείς. Μερικές από τις πράξεις αυτές είναι η ψηφιακή μαστογραφία, η διαγνωστική αρθροσκόπηση, το υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και Β’ Επιπέδου, ο Προγεννητικός Γονιδιακός Έλεγχος για Κυστική Ίνωση, το HPV, η αξονική Στεφανιογραφία, το κολπικό Υπερηχογράφημα, το PCR για Γρίπη Α/Η1Ν1.

Απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όσους έχουν απωλέσει το ΕΚΑΣ


Τέλος ενημερώνουμε πως το Υπ. Υγείας ανακοίνωσε πως όσοι, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του Ν. 4387/2016 (Α’ 85) όπως ισχύει, στερούνται την παροχή ΕΚΑΣ, απαλλάσσονται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους πλήρως από τη συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη, απαλλαγή που όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση ισχύει από την 1η Αυγούστου 2016.

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.