Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ



ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ
Ελλησπόντου 12, ΤΚ 162 32 Βύρωνας
210-7628209 – 6977.747431


O ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 
ΤΟΥ ΚΙΦΒ 2014-2015

Η συμμαχία πολιτών, γιατρών και φαρμακοποιών του ΚΙΦΒ αγκαλιάζεται και τιμάται για το  έργο της από τους άνεργος και άπορους ανασφάλιστους
συμπολίτες μας


Στις 30 Οκτωβρίου 2015 το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Βύρωνα (ΚΙΦΒ) συμπλήρωσε τον τρίτο χρόνο λειτουργίας και δράσης του. Στο διάστημα από 30 Οκτώβρη 2014 έως και 30 Οκτώβρη 2015 δέχτηκε συνολικά 4603 επισκέψεις ασθενών, που κατανέμονται ως εξής:  Για δωρεάν χορήγηση φαρμάκων 3.638, για δωρεάν ιατρικές εξετάσεις 467 και για δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις 498.

Συνολικά το ΚΙΦΒ στην 3τία 2012 έως 2015 εξυπηρέτησε 13.135 επισκέπτες.

Εξ αιτίας της δραματικής κατάστασης, των ελλειμματικών προϋπολογισμών και των άλλων τεράστιων ελλείψεων, από τις οποίες διαπερνάται  το νοσοκομειακό σύστημα του ΕΣΥ, το ΚΙΦΒ θεώρησε καθήκον του να διευρύνει την δράση του με παρεμβάσεις αλλά και δημόσιες καταγγελίες ενάντια στις  ανοιχτές και βάρβαρες παραβιάσεις των νόμιμων δικαιωμάτων των άνεργων και άπορων ανασφάλιστων πολιτών. Έχουμε περιπτώσεις όπου Διοικήσεις Νοσοκομείων με όργανα τα λογιστήρια, αλλά και ορισμένοι γιατροί διευθυντές νοσοκομειακών κλινικών  εφαρμόζουν πολιτικές και συμπεριφορές προς ανασφάλιστους ως να είναι εχθροί και παρίες. Ζητάνε να πληρωθεί η εισαγωγή για θεραπεία σε νοσοκομείο ασθενών με βαριές και επείγουσες περιπτώσεις ασθενειών ή να πληρώσουν εργαστηριακές  εξετάσεις βαριά ασθενείς.  Παραβιάζουν έτσι ωμά τα νομοθετημένα δικαιώματα των ανασφάλιστων !

Οι καταγγελίες αυτές του ΚΙΦΒ, που πήραν, σε ορισμένες περιπτώσεις, μεγάλη δημοσιότητα από τμήματα του ημερήσιου τύπου και ορισμένα blogs καθώς και  ραδιοφωνικούς σταθμούς, εξανάγκασαν σε υποχώρηση τις πολιτικές εξαχρείωσης διοικητών νοσοκομείων, οδήγησαν στην δικαίωση των ανασφάλιστων ασθενών και οι κυβερνητικές όσο και υπουργικές ευθύνες έγιναν γνωστές στον ελληνικό λαό. Οι γνωστοί τηλεοπτικοί σταθμοί απουσίασαν, ως συνήθως, και απουσιάζουν από το κρίσιμο αυτό μέτωπο της υγείας, συγκαλύπτουν τις αντιλαϊκές πολιτικές της μνημονιακής πολιτικής συμμαχίας.

Παρά τις επιμέρους προσπάθειες του ΚΙΦΒ  παραμένουν, εν τούτοις, ακόμα ανοιχτά τα βασικά μέτωπα για την προστασία των άπορων της Πρόνοιας. Εκατοντάδες άποροι ηλικιωμένοι ασθενείς, χωρίς ούτε ένα ευρώ στην τσέπη, αναγκάζονται να σέρνονται από το ένα κοινωνικό φαρμακείο στο άλλο ή να στερούνται τα αναγκαία φάρμακα και να κινδυνεύει η υγεία τους. Καταγγέλλουμε ότι τα βιβλιάρια της Πρόνοιας, τα οποία έχουν ετήσια ισχύ, εξακολουθούν να εκδίδονται με καθυστέρηση από 4 έως 5 μέχρι και 8 μήνες (!!) παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις και τους εμπαιγμούς της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θ. Φωτίου αλλά και του αντιδραστικού ρόλου τον οποίο παίζουν οι δήμαρχοι Αθηναίων και Καλλιθέας ως υποστηρίγματα των κυβερνητικών πολιτικών τύπου  «Άουσβιτς» στο τομέα της Πρόνοιας. Το ίδιο άθλιο καθεστώς υπάρχει και στο εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα των ασθενών του ΟΚΑΝΑ, τα βιβλιάρια των οποίων εκδίδονται επίσης με μεγάλες καθυστερήσεις (!...) καθώς και στα ΚΕΠΑ, όπου η κυβερνητική γραμμή έχει πάρει διαστάσεις βιομηχανίας και μεθοδευμένων αποκλεισμών ανάπηρων, που πάσχουν από ολοφάνερες και βαριές αναπηρίες και πρέπει να επιδοτούνται για να επιβιώσουν. Σε τέτοιο «επιστημονικό» κατάντημα έχουν φτάσει τα ΚΕΠΑ ώστε αρνούνται να δώσουν βαθμό αναπηρίας 67% ακόμα και σε ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια!....Για το ζήτημα αυτό των παρανομιών στα ΚΕΠΑ και του άθλιου ρόλου τους, το ΚΙΦΒ θα επανέλθει.

Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις για την διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς και ο χρόνος για την εισαγωγή σε νοσοκομείο. Μεγάλες είναι επίσης οι ελλείψεις σε φάρμακα, εμβόλια παιδιών, σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και σε αρκετές  ειδικότητες στο ΠΕΔΥ ( πρώην ΙΚΑ), ενώ παρόμοιες ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες, σε νοσοκομεία της επαρχίας, έχουν προσλάβει εξαιρετικά επικίνδυνη έκταση.       

Κατά το 2015 ενισχύθηκε ο θετικός ρόλος των ελληνικών φαρμακείων. Πάνω από 38 περίπου φαρμακεία της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας εφοδιάζουν συνεχώς με φάρμακα το ΚΙΦΒ ενώ ενισχύθηκε ο υποστηρικτικός ρόλος μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας, που περιβάλλει το έργο του ΚΙΦΒ με αισθήματα αγάπης,  σεβασμού αλλά και στήριξης του έργου του. Σε αντίθεση με τα συμπτώματα εμπορευματοποίησης και επιστημονικής κατάπτωσης, ενός ευτυχώς μικρού τμήματος των νοσοκομειακών γιατρών, κυρίως τμημάτων της νοσοκομειακής διευθυντοκρατίας, οι 104 γιατροί που ανήκουν στο δίκτυο αλληλεγγύης του ΚΙΦΒ, έχουν αποσπάσει τον καθολικό σεβασμό και την αναγνώριση των εκατοντάδων ασθενών του ΚΙΦΒ, που στο πρόσωπό τους αναγνωρίζουν την ανιδιοτέλεια και την ανθρωπιά!       

Στο ίδιο διάστημα η διεθνής αλληλεγγύη προς το ΚΙΦΒ, για τους άνεργους και άπορους συμπολίτες μας διευρύνεται. Κινήσεις πολιτών,  όπως ο Γάλλο- Ελληνικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης για την υγεία που εδρεύει στο Παρίσι, άλλοι φορείς από διάφορα μέρη της Ιταλίας, πρωτοβουλίες από γιατρούς και πολίτες της Γερμανίας έστειλαν στο ΚΙΦΒ σημαντικές ποσότητες φαρμάκων. Επίσης  μεμονωμένοι ιδιώτες έλληνες ή ξένοι από την Ολλανδία, Καναδά, Αγγλία ή την Ελβετία ακόμα και την Αυστραλία εκδήλωσαν την επιθυμία να βοηθήσουν στην αποστολή ή στην εξεύρεση σπάνιων, ακριβών ή  ειδικών φαρμάκων. Μεγάλη υπήρξε η υποστήριξη πολιτών σε αναρτήσεις του ΚΙΦΒ για ιατρικά  μηχανήματα όπως αναπηρικά καροτσάκια κλπ.        
Το ΚΙΦΒ οργάνωσε επίσης την πρόσφατη συνέντευξη τύπου των Γάλλων γιατρών και ψυχιάτρων που επισκέφτηκαν ψυχιατρικές μονάδες και μίλησαν με γιατρούς για την κατάσταση του ΕΣΥ στην Ελλάδα. Η γαλλική αντιπροσωπεία ενημέρωσε το ΚΙΦΒ ότι η κατάσταση του τομέα υγείας στην Γαλλία επιδεινώνεται και μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις απειλούνται.

Βασικός στόχος της παρουσίας και των προσπαθειών του ΚΙΦΒ είναι η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και η κατάκτηση ενός ΕΣΥ που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του ελληνικού λαού. Τι ΚΙΦΒ υπογραμμίζει ότι εξακολουθεί να είναι μια οντότητα κοινωνικής αλληλεγγύης που αυτοσυντηρείται, ότι δεν είναι ΜΚΟ, δεν είναι σε οποιοδήποτε πρόγραμμα χρηματοδότησης, ότι  οι ίδιοι οι 28 εθελοντές καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες του ΚΙΦΒ το οποίο δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό και  δεν δέχεται χρήματα το ίδιο.

Οι πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν το ΚΙΦΒ χρηματικά  κυρίως για αγορά φαρμάκων, μπορούν να στέλνουν την βοήθεια αυτή μόνο σε τραπεζικό λογαριασμό Φαρμακείων μετά από επικοινωνία μαζί μας καθώς και με τα φαρμακεία από τα οποία θα αγορασθούν τα φάρμακα.    

ΚΙΦΒ

Βύρωνας 6.12.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.