Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

ΚΕΠΑ


Αγαπητέ κ. Σουλιώτη,

έχω γνώση του έργου σας και έκρινα σκόπιμο να σας ενημερώσω (αν δεν το γνωρίζετε ήδη) ότι με την υπ' αριθμ. 20/2019 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα,

συνεπεία προσφυγής εμού και της συζύγου μου (ατόμου με αυτισμό και ιδιαίτερα υψηλή νοημοσύνη, του οποίου παραποιήθηκε πλήρως η πάθηση από το ΚΕ.Π.Α.), κρίθηκε ως παράνομο το απόρρητο της ταυτότητας των ιατρών μελών των Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α.(διατυπωμένο, ωστόσο, περίεργα και περιοριστικά).
Οφείλω, επίσης, να σας ενημερώσω ότι η απόφαση της ΑΠΔΠΧ δεν περιλαμβάνει μόνο θετικές εξελίξεις για τα ΑμεΑ. Δυστυχώς, για λόγους που δεν εξηγούνται ούτε από την κοινή ούτε από τη νομική λογική, η ΑΠΔΠΧ με νομικά σοφίσματα εισφέρει στη νομολογία μια διαστροφή, η οποία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ιατρική, την αναπηρία, και τα δικαιώματα των ΑμεΑ στη χώρα μας. Αυτό που ήδη γνωρίζαμε, αλλά γινόταν και λεγόταν ανεπισήμως, για πρώτη φορά καταγράφεται σε επίσημο κείμενο ενός δικαιοδοτικού οργάνου. Πιο συγκεκριμένα, η ΑΠΔΠΧ, στην απόφασή της εισάγει την ανυπόστατη νομικά έννοια της "ιατρικής εκτίμησης" προκειμένου να αιτιολογήσει την ολιγωρία ή την απροθυμία της να κρίνει αν "οι ενέργειες των ιατρών των Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α. συνιστούν νομίμως διενεργηθείσες ιατρικές πράξεις, σύμφωνες με τον ΚΙΔ και το Σύνταγμα". Μας λέει δηλαδή, με άλλα λόγια, η ΑΠΔΠΧ ότι οι Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α., στο πλαίσιο καθορισμού του ποσοστού αναπηρίας και της πιστοποίησης αναπηρίας, μπορούν να κάνουν και ιατρικές διαγνώσεις-γνωματεύσεις, σαν άλλοι θεράποντες ιατροί, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τον εισηγητικό φάκελο του ασθενούς και τις βεβαιώσεις του θεράποντος/θεραπόντων ιατρού/ιατρών του. Μας λέει επίσης ότι το να αλλάζουν οι Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α., εν κρυπτώ, τις παθήσεις των αιτούντων πιστοποίησης της αναπηρίας τους, δεν συνιστά παράνομη πράξη επεξεργασίας δεδομένων. Επί λέξει, γράφει η ΑΠΔΠΧ: "η εξαγωγή διαφορετικής ιατρικής εκτίμησης δεν συνιστά πράξη επεξεργασίας δεδομένων".
Από την πλευρά μου, προειδοποίησα εξωδίκως την ΑΠΔΠΧ, με ένα κείμενο 45 σελίδων και δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έσφαλε επικίνδυνα στο συγκεκριμένο ζήτημα και ζήτησα εισαγωγή εκ νέου της υπόθεσης στη Ολομέλεια, με συμμετοχή έγκυρων επιστημόνων με γνώση του ιατρικού δικαίου και του, δικαίου της αναπηρίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επειδή η παραπάνω απόφαση δεν αφορά μόνο εμένα και τη σύζυγό μου, αλλά όλους τους πολίτες με αναπηρία και τους ασθενείς εν γένει, θεώρησα σκόπιμο να θέσω υπόψη σας την κρίσιμη αυτή πληροφορία. Επειδή οι σύλλογοι των ασθενών και των ΑμεΑ έχουν έννομο συμφέρον, θα πρέπει να ενημερωθούν και να εκτιμήσουν αν επιθυμούν να προσφύγουν εγκαίρως στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά αυτής της επικίνδυνης απόφασης (σ.σ. ως προς το σκέλος που συνιστά κίνδυνο) ή θα επιλέξουν κάποιο άλλο μέτρο δημοσιοποίησης, ευαισθητοποίησης, αποτροπής και διαμαρτυρίας. Άλλωστε πρέπει κάποια στιγμή να κριθεί στα δικαστήρια αυτή η χρόνια και αποτρόπαια κατάχρηση της Ιατρικής εντός του Υπουργείου Εργασίας, σε δομές που δεν ανήκουν στου Εθνικό Σύστημα Υγείας και από Γιατρούς που δεν έχουν αρμοδιότητα θεράποντος εντός αυτών των δομών και δεν καλύπτονται σχετικά από τη σύμβαση έργου που έχουν υπογράψει με τον ΕΦΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση, προωθήστε την είδηση, ώστε να το γνωρίζουν όσοι περνούν επιτροπές, να επικαλούνται εγγράφως την απόφαση 20/2019 της ΑΠΔΠΧ και να ζητούν τα ονόματα από τις Γραμματείες ΚΕ.Π.Α. είτε αναγράφοντας το αίτημα στο κείμενο της ένστασης είτε με μια αίτηση (σ.σ. χωρίς να χρειάζονται εισαγγελική παραγγελία) στις γραμματείες των ΚΕ.Π.Α..

Σημ από ΚΙΦΒ: Η επιστολή στάλθηκε από συμπολίτη που μας επισκέφτηκε όταν χρειάστηκε τις υπηρεσίες του ΚΙΦΒ.